diumenge, 20 de gener del 2008

14-Com baixar-se arxius fàcilment amb FTP

La V@ll en Xarxa / 14

Lluís M. Segrelles
Vilaweb Ontinyent


‘File Transport Protocol’, o protocol de transferència d’arxius, també conegut per les sigles FTP, és el sistema emprat per tal de descarregar-se arxius d’un servidor remot al nostre ordinador personal. Els programes i els servidors de FTP resulten especialment útils quan ens ‘baixem’ arxius sovint, o quan les descàrregues són molt voluminoses.

Per encetar la vostra experiència ‘efetepera’, podeu adreçar-vos al web de Rediris, que posseeix un llistat ben ampli dels servidors FTP espanyols. Una vegada escollit el servidor, l’accés pot estar-ne restringit als usuaris, per la qual cosa hi cal la contrasenya, encara que ben sovint se’n permet l’accés anònim. Una vegada que us familiaritzeu amb el procés, podreu accedir directament als servidors de FTP, tan sols canviant-ne les sigles http per ftp en escriure l’adreça.

Hi ha una gran varietat de programes de FTP, i molts d’ells són gratuïts. Si no disposeu, però, d’un CD amb el Leechftp (que podeu trobar en català, i és molt senzill), podeu descarregar-vos CuteFTP o SmartFTP.

I quins són els avantatges d’aquest protocol?

Doncs, entre altres, recomençar descàrregues interrompudes en el punt en què es va tallar la connexió, permetre descàrregues massives i automatitzades en segon pla, mentre treballem en altres tasques a l’ordinador, possibilitar l’execució de macros o accions preestablertes, a més de la seua facilitat d’ús i rapidesa en la transferència.


12 de gener de 2001