diumenge, 20 de gener del 2008

24-Los Piston triomfem a Taiwan

La V@ll en Xarxa / 24

Lluís M. Segrelles
Vilaweb Ontinyent


Quatre joves valencians, alguns d’ells ontinyentins, dos d'ells germans i de mare xinesa, formen Los Piston, un grup que ha venut 200.000 còpies i doble disc de platí en Taiwan del seu primer disc, cantat en castellà i mandarí i que el 30 de març l’editaran ací sota el títol de “Tu eres lo que más quiero” (“Taiwán Wo che ai te chio shi ni”) amb la companyia Dro / East West. Luis Cabedo, baix i veu; i Tono Cabedo, bateria, van fundar Los Piston en 1995. Tres anys després se'ls va unir Carles Campos, guitarra solista; i en 1999 va arribar al grup Borja Mompó, guitarra rítmica i veu, tots ells residents a València i amb edats compreses entre els 15 i els 17 anys.
La mare de Luis i Tono, Annie Tseng, convertida en el seu representant, va moure una maqueta per totes les discogràfiques espanyoles fins que, farta de negatives, la va enviar al seu Taiwan nadiu, una illa de 21 milions d'habitants. A la setmana tenia una oferta: Rock Records va decidir editar-lo i convertir, de pas, als quatre xicots en ídols de masses, venent-los com els Beatles espanyols.

A Taiwan són estreles, han tocat davant de 40.000 persones a Taipei, les fans els persegueixen, en tres mesos van donar més de cent concerts (a les tres de la vesprada, a l'aire lliure, a 30 graus), els retransmetien per ràdio o apareixen a pantalles gegants dels gratacels,... Si voleu escoltar la seua música en MP3, veure els seus vídeos, o conéixer com van a les llistes musicals de Taiwan, només heu de clicar a la pàgina especial sobre Los Pistons que ha enllestit Vilaweb Ontinyent. Només us hem d’advertir que heu de conéixer un poc de xinés mandarí.


30 març 2001